Geluidsoverlast

Het is een mooie zomeravond. Eindelijk is het zoveel afgekoeld dat het buiten lekkerder is dan binnen. De buitendeur gaat open en we willen net als veel andere mensen gezellig met een drankje of hapje buiten genieten van de avond.

Het is allemaal evenwel van korte duur. Opeens zwelt het geluid aan van muziek verderop. Wat is er aan de hand? Heeft iemand een privé feestje of is er ergens in de wijk een muziekfestival waarvan we niets weten? Feit is dat het geluid bij vlagen steeds harder is. Ongestoord genieten van deze geweldige zomeravond – zoveel van dergelijk avonden kennen we in Nederland niet – is er niet meer bij. We gaan maar naar binnen in de hoop dat we daar een draai aan de avond kunnen geven. We sluiten de deuren en ramen en zelfs de ventilatieroosters. De TV gaat aan in een poging de avond enige inhoud te geven. Helaas moet het geluid van de TV flink opgeschroefd worden om de uitzending enigszins te volgen. We hopen dan ook dat de buren er geen last van hebben.

Zelfs met oordopjes in is het geluid dat van buiten binnendringt niet te harden. De basdreunen zijn overal in huis voelbaar en hoorbaar. Het plezier van de avond is volledig weg. Alles in huis dreunt mee alsof alles als een klankkast werkt. Zelfs in ons lichaam zijn de trillingen te voelen.

Wat blijkt achteraf? De gemeente Utrecht stelt dat een strook van enkele honderden meters tussen twee stadswijken een buitengebied is en geeft daar een vergunning voor af. Het geluid wordt ter plekke op enkele punten gecontroleerd door iemand van de feestorganisatie en niet door de gemeente. De gemeente neemt in haar vergunningenbeleid niet mee dat het geluid van bastonen (laagfrequent geluid) ver draagt en al helemaal als er een hoge buitentemperatuur is of bij bepaalde luchtstromen. In die gevallen kan het geluid aanzwellen tot ver boven de dB norm. Ook moderne apparatuur (mogelijk een line-array system) is niet beschikbaar of wordt niet goed gebruikt. Immers dan zou het geluid alleen ter plekke hoorbaar zijn. De stad kan een voorbeeld nemen aan grote internationale steden in het volgende pdf: http://www.utrechtanders.nl/wp-content/uploads/geluid-en-evenementen-in-Europa.pdf

Gehoorschade ontstaat al als iemand langer dan 30 minuten wordt blootgesteld aan geluidsniveaus boven 80 dB. De laatste decennia is het aantal gevallen van gehoorschade bij voornamelijk jonge  mensen drastisch toegenomen. Daarnaast zijn er mensen die door geluidsoverlast diverse gezondheidsproblemen krijgen. http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/609021029.pdf pagina 25.  De WHO stelde al in 1999 dat de grenswaarde bij 50dB (A) ligt.

Hoog tijd voor Utrecht en andere gemeentes om hun regelgeving bij te stellen om zo niet langer bij te dragen aan schadelijke gezondheidseffecten op haar burgers.

Wordt vervolgd…

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Geluidsoverlast

  1. schreef:

    Wat een toeval Pauline ,dat ik nu je site ontdek , enkele dagen voor mijn expositie over geluidsoverlast.
    Ik wil je graag de uitnodiging sturen , maar dat lukt niet via dit schrijven.
    Met vriendelijke groet.
    Kijk maar op http://hoordan.wordpress.com

Reacties zijn gesloten.