Het Griekse woord “φιλάνθρωπος”bestaat uit het woord “φίλος” vriend en het woord “ἄνθρωπος” mens. Het woord filantroop heeft dus de mooie betekenis van “vriend van de mensen”. Echter, ledigen hedendaagse filantropen de nood van de vrager of onderdrukken ze hem of zien ze hem niet eens?
Het is natuurlijk uitstekend om je medemens als vriend te zien en hen te ondersteunen en leiden op een manier dat ze niet alleen gevoed worden, maar ook dat hun bewustzijn groeit, hun levenstandaard vergrot wordt en dat ze zichzelf ontwikkelen tot onafhankelijkheid.
De vraag is of deze zichzelf filantropen noemende mensen hun medemens wel leiden naar een groter bewustzijn en zelfredzaamheid? Of onderdrukken ze hen met dit “filantropen model” zodat ze goede sier maken bij hun soortgenoten en ondertussen verdienen door belastingvoordelen en “voordelen door hun publiekelijke bekendheid?
Eerst dacht ik, wel ze houden rekening met anderen en willen in contact met onbekende mensen komen die een helpende hand nodig hebben. Zulke filantropen handelen als “Noblesse oblige”(adel verplicht). Dit betekent dat als je boven de gemiddelde persoon uitrijst in welvaart, je anderen dat geeft wat ze nodig hebben om een hogere levensstandaard te krijgen. Of zoals de Bijbel het zegt, verdeel wat je hebt. Bijvoorbeeld het brood dat gedeeld wordt of het verhaal van de Barmhartige Samaritaan.
Tegenwoordig lijkt het dat filantropen anderen willen bezighouden door hen eten te geven, wat geld en materie zoals een geit. Dergelijke filantropen worden beroemd en door een groot publiek gerespecteerd. Echter, hebben ze hiermee deze arme mensen gegeven wat ze in essentie nodig hadden? Is dit nu wel een filantroop of een filantropische organisatie in de ware betekenis van het woord?
Immers we zien dat bij filantropische instellingen er veel geld omgaat. Zo gaat er in Nederland jaarlijks ca. 5 Miljard om. Een groot deel van dit geld blijft aan de strijkstof van de organisatie zelf hangen. Ook hebben deze personen en instellingen baat bij hun praktijken omdat hun belastingvoordelen veel geld opleveren. Bovendien reizen ze voor dit werk gratis naar het buitenland op kosten van de zaak c.q. de belastingbetaler.
Veel mensen beschouwen deze rijke en bekende filantropen als weldoeners. Maar zijn het wel echte weldoeners? Enkelen wel. Maar wat te zeggen over de meeste filantropen?
Veel mensen die geld nodig hebben, of inzicht of goederen zijn afhankelijk geworden van dergelijke filantropen of filantropische organisaties. Ze hebben zelfs geen eigenwaarde meer over. Ze hebben slechts geleerd om hun hand op te houden. Gedurende eeuwen zijn filantropen onderdrukkers geworden die oordelen wie wat krijgt en wie niet.
Ze hebben geen dieper inzicht in de intrinsieke noden van de vragende personen. Ze handelen alleen naar de extrinsieke situatie en bieden levenssupport aan voor een kort moment. Met als gevolg dat vaak dergelijke mensen meer en langer lijden. De behoeftigen krijgen vaak goederen die ze niet nodig hebben, die bijna bedorven zijn of ze krijgen een geit. Dat terwijl geiten niet in die landen voorkomen maar wel alle resterende planten opeten zodat het land nog droger wordt en er nog meer veel en mensen aan hongersnood lijden.
Filantropen zijn verslaafd geraakt aan de aanbidding en dankbaarheid die arme mensen aan hen tonen. Ze zijn verslaafd aan hun maatschappelijke positie en status die hen veel geld en aanzien levert. Dus willen ze verder gaan met geld verdienen en aan prestige winnen terwijl ze zo handelen. Ze handelen als een God en veroordelen mensen die vragen om wat ze nodig hebben. Veel filantropen bepalen vooraf waaraan ze geld geven en sluiten daarmee de deur voor hen in nood omdat die niet in dit kleine dogmatische kader past.
Ondertussen zijn er al vele dikke rapporten geschreven over de geldverspilling en het feit dat arme mensen onderdrukt blijven en afhankelijk worden van hulp.
De echte filantropen echter, begeven zich anoniem onder het gewone volk en geven hen wat ze nodig hebben en blijven het liefst onopgemerkt. Deze echte filantropen hebben geleerd wat leven betekent en houden ervan om mensen te helpen om ook levend levend te worden met een verhoogd bewustzijn, zodat ze onafhankelijk worden.
Dit is de oorspronkelijke altruïstische betekening van het woord filantroop; geheel belangeloos en zonder oordeel.