Het is bijna Oud en nieuw. Het tijdstip in het jaar waarop in veel landen de overgang van de ene naar de andere periode feestelijk wordt bijgestaan met vuurwerk. In sommige landen is het de gewoonte om heel veel vuurwerk af te steken. Het gebruik van vuurwerk heeft de mystieke betekenis om met het enorme geluid en licht de geesten in bedwang te houden.
Dat enorme geluid- en lichtspektakel is wat veel mensen aantrekt. Ze steken urenlang vuurwerk af en schromen niet om daarbij naast siervuurwerk gebruik te maken van carbidschieten, lawinevuurpijlen of noodpijlen.
Ditzelfde fenomeen doet zich ook op andere tijden in jaar voor tijdens de zogenaamde muziek- of dansfeesten die in de openlucht gehouden worden.
De mensen die deze feesten organiseren of bijwonen vinden het geweldig om te doen. Ze beseffen niet hoezeer ze de leefruimte van dieren daarmee beperken. Ook wordt er niet besef hoever het geluid draagt. Het geluid en het licht dringen ongevraagd en ongewenst diep door in de leefwereld van de Ze gaan slechts uit van de wettelijke normen die er gesteld worden. Normen die geen rekening houden met alle factoren die er spelen. De woonomgeving van de mens eist immers steeds meer ten koste van de ruimte van dieren omdat de mens de ruimte vult met wegen, huizen en hun opdringerige aanwezigheid waarmee ze de leefwereld van dieren overnemen.
Het excessieve geluid en licht dat mensen bevorderen omdat ze niet alle aspecten in acht nemen. Enkele van die aspecten zijn de niet aangetaste zintuigen van dieren in tegenstelling tot die van mensen. Een ander aspect is dat lange straten het geluid ver dragen. De huizen en de steenachtige omgeving werken als klankkasten. Het geluid wordt niet tegengehouden door vele grote bomen en struiken, omdat de mens hun aanwezigheid minimaliseert.
Door het excessieve geluid en licht kruipen dieren angstig weg onder banken of kasten. Sommige dieren zijn er dagenlang door getraumatiseerd. De vogels zijn opeens in geen velden of wegen te bekennen. Voor dieren is deze overtollige mate van geluid en licht een voorbode van naderend onheil zoals een ramp.
Feitelijk voltrekt zich ook een ramp door deze langdurige en excessieve geluids- en lichtoverlast. Het veroorzaakt gehoorschade en waarschijnlijk ook zichtschade, waardoor de dieren gedesoriënteerd raken als ze erin verblijven. Het veroorzaakt stress. Stress die op haar beurt weer ziekte veroorzaakt. Nog veel verontrustender is de debilisering omdat het de hersenen negatief beïnvloedt. Dit komt enerzijds door langdurig blootstaan aan te harde muziek en licht, anderzijds door de onnatuurlijke klanken. Naast dieren lijden ook mensen onder dezelfde gevolgen. Mensen staan alleen ver af van de gevolgen van hun daden en van hun gevoel. Daarom bereikt de impact hen als het vaak te laat is.
Deze langdurige geluids- en lichtoverlast houden geen geesten in bedwang, maar roept ze juist op om zich te laten zien. Jaarlijks is er dan ook veel materiële en immateriële schade zoals ziektes na dergelijke evenementen. Dergelijke evenementen zijn voor dieren en bewuste mensen geen feest. De vraag is voor hoeveel mensen zoiets wel feestvreugde geeft.