Je zou maar Academische geschoold zijn en door die studie een verwrongen beeld van de werkelijkheid aangeleerd krijgen welnu, dat is al vele decennia het geval bij economen.
Ze manipuleren de wiskunde (wiskunde berust op natuurwetmatigheden) zodanig dat ze er goede sier mee kunnen maken en er flink geld aan kunnen verdienen. Die gemanipuleerde natuurwetmatigheden noemen ze economie.
Feitelijk is het geen academische studie, maar door druk van hebzuchtige mensen heeft het daar tot op heden een plek verworven, hoewel vele wetenschappers hen hekelen.
Tot enig zelfinzicht of een kritische rol die zij later in de samenleving moeten gaan spelen worden ze niet opgeleid.
In Nederland wordt dit economische model voor de realiteit geschoven. Het is gebaseerd op aannames en niet op realiteit. Gemakshalve worden gedragingen van consumenten of ondernemingen afgedaan als imperfecties.
Het resulteert in nog verder gaan op de ingeslagen weg van hun kunstmatige wereld, in plaats van ingaan op de reële wereld.
Het gevolg is: niet kwantificeerbare variabelen, machtsverschillen, geloven in eigen voorspellingen/aannames en groepsdenken.
Uiteindelijk blijkt dit de dood in de pot te zijn. Het is hun geloof in hun maakbaarheid terwijl de crisissen in (Landen of bedrijven) laten zien wat de werkelijkheid is.
Immers iets cognitief erin stampen staat nu eenmaal los van de (huidige) werkelijkheid, maar economen doen op basis van hun aannames beleidsaanbevelingen en dus worden zaken aan bedrijven en overheid aanbevolen die de dood zijn voor de burger of het land omdat we opgezadeld worden met de volgende zeepbel.
Tijd voor een omwenteling! Dus in plaats van de gevolgen van de zoveelste zeepbel op de uitgeknepen burger een stap naar leven met de realiteit.
Pauline Laumans
Holistisch therapeut en levenscoach