Eagles Flight valse en hebzuchtige pretenties

Er waart een nieuw fenomeen rond in de Benelux dat zich presenteert als vernieuwend. Dit achterhaalde trainingmodel uit Noord-Amerika is in een spelvorm en wordt met veel tam-tam gegeven. Maar om nou te zeggen vernieuwend!

Het bedrijf met de naam van een roofvogel in de Engelse taal, vindt zichzelf een vooruitstrevende leidende organisatie in de ontwikkeling en uitvoering van praktische trainingsprogramma’s voor de zakelijke markt. Het claimt dat het om ervarend leren gaat. Ze refereren aan een lijst van grote bedrijven en overheden die dit trainingsmodel zouden hebben gebruikt.

De eerste kennismaking was een gratis trainingsaanbod over authenticiteit. Een begrip dat niet meer terugkwam.

Het is een spel waarbij je kunt denken leuk, weer eens een andere werkvorm; spelvorm. Op het eerste zicht geen onaardig spel ware het niet dat het een management tool is om alleen zoveel mogelijk winst mee te behalen. Het doel is niet ervaren, maar winnen. Immers het belang wordt onderstreept dat je hoe dan ook met het meeste goud terug moet komen.

Nu iedereen al vele decennia de buik vol heeft van deze top-down of bottom-up piramide structuur, wordt deze hier in de vorm van een spel neergezet. Deze hebzucht en onderdrukking zijn herhalingen van de geschiedenis. Herhaling waar de meesten schoon genoeg van hebben, maar wat hier vrolijk met dit model wordt herhaald als zijnde nieuw.

De training begon met een lange lijst van instructies die mondeling langdurig werden uitgelegd. Dat verbaasde me want bekend is dat mensen kinesiologisch iets in zich opnemen, daarna pas door visuele – en als laatste pas door orale informatie. Al snel viel op dat de aanwezigen met veel neurotisch gedrag werden opgezweept om maar gezellig en enthousiast mee te gaan doen aan een van het spel. Een spel met namen als desert, rattle of promise. Na enkele minuten herinnerde dit me aan de film “Die Welle” of  “De Derde Golf”. Het spel wordt als groep gespeeld tegen andere groepen. Voordat je begint wordt er veel druk gezet op de tijd en het najagen van je doel. Een typisch Angelsaksisch model wat de wereld ontwricht zo we nu weten.

Het spel zegt over samenwerking te gaan, maar helaas het gaat weer om wie de sterkste en overtuigendste persoon die bepaalt en waarbij de overige deelnemers volgen. Deze laatsten zwijgen wegens tijdsdruk, onderwaardering etc. Het gaat in dit model niet om individuele kennis en gelijkwaardige bijdrage, maar om Group Demand. Innerlijke kennis is daarbij onderhevig aan de Groepsdruk. In het spel ga je scrupuleus je doel achterna en neemt riskante beslissingen. De historie heeft aangetoond dat dergelijke beslissingen vaak het failliet van een onderneming inleiden, omdat besluiten niet gemaakt worden vanuit gezond verstand, maar vanuit de waan van de dag. In het spel kun je  gebruik maken van terugkerende weersvoorspellingen, terwijl we nu in een tijd leven dat we op zulke gegevens niet meer kunnen vertrouwen. Dit spel gaat puur over korte termijn winst, waarbij geen rekening wordt gehouden met individuen of een duurzame samenleving.

Het ervarend leren aspect is oppervlakkig aanwezig. Leeraspecten opsommen kan iedereen maar trainen in ervarend leren is een proces dat gepaard gaat met diepe open vragen, vragen die op een goede manier worden opgebouwd, waarbij deelnemers geconfronteerd worden met (pijnlijke) innerlijke knelpunten die opgelost dienen te worden.

Werkgevers die dit model gebruiken naast andere modellen kunnen hiermee hun werknemers indoctrineren in voor hen gewenst gedrag. De naïeve werknemer gelooft er in. Dergelijke modellen zijn voor de  onbewuste “slapende” mens, die de geschiedenis blijft herhalen. Het maakt mensen tot een slaaf van het model, en niet tot een zelfdenkend en zelfsturend individu. Zelfdenkende mensen worden innerlijk bewuste en bekwame medewerkers die de belangen van het bedrijf in samenspel met een duurzame samenleving ondersteunen. Dit wil de onderneming of overheid niet, want dan komt hun persoonlijke rol onder druk te staan en dat kunnen ze niet hanteren.

Dit model maakt van mensen een eenheidsworst – een Barbie of Ken – en laat hen denken dat dit spel en hun acties vooruitstrevend zijn. Alles bij elkaar een dure methode om de werknemers een nieuwe illusie te geven en van hen een gewillige slaaf te maken. Het heeft niets met innerlijk leren te maken en al helemaal niet met authenticiteit.

Dergelijke modellen dragen slecht bij aan de involutie. Het houdt de mens in een keurslijf.

Libertas in Vivo wil de fijnstoffelijke balans herstellen, door de werkelijkheid te tonen. Wij geven lezingen en persoonlijke begeleiding dat InZicht geeft om uw persoonlijke weg in het leven bewust te kunnen lopen. Zie ook onze boeken  www.c-t-u.com/shop

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , . Bookmark de permalink.