Binnen een veiligheidsregio is iedereen bekend met de brandweervrijwilligers die bij nacht en ontij opdraven om incidenten te bestrijden. Een belangrijke groep en één van de pijlers waarop de veiligheidsregio rust om de taken volgens de Wet Veiligheidsregio’s uit te voeren.
Bij ingewikkelde incidenten bij grote complexe bedrijven of organisaties is het voor de veiligheidsregio echter een uitdaging om alle relevante informatie op tijd beschikbaar te krijgen. Niet alleen in de incident- of de nafase maar ook voordat een incident plaatsvindt in de proactieve fase (risicobeheersing). Brandweervrijwilligers, die primair aan incidentbestrijding doen, zijn in deze proactieve fase niet of nauwelijks betrokken. Toch is het van belang dat de veiligheidsregio haar wortels in de maatschappij niet alleen in de proactieve fase maar ook in de complexe incident- en nafase heeft. Het verhoogt namelijk de organisatorische veerkracht van de organisatie
Eén van de methoden om dit te bereiken is het vormen van netwerken. Vanuit dit perspectief is het daarom een goede zaak als er naast de bekende brandweervrijwilligers ook reservisten in dienst van de veiligheidsregio zijn. Deze reservisten zijn vakspecialisten die normaliter bij complexe bedrijven en/of organisaties werken. Zij beschikken over veel inzicht met betrekking tot de (potentiële) risico’s die deze bedrijven / organisaties hebben. Ik stel voor om deze specialisten een opleiding bij de veiligheidsregio aan te bieden en hen in dienst te nemen als reservist, gekoppeld aan de juiste rang om effectief binnen de regio op te treden. We praten hier over parttime vakofficieren die kunnen werken binnen de structuur van een operationele organisatie. Ook kunnen deze reservisten het veiligheidsregio denken weer uitzetten binnen hun organisatie en omgeving.
Ik zie hier meerdere schaalvoordelen die de organisatorische veerkracht van de veiligheidsregio vergroten:
1. Vergroting regionetwerk in de maatschappij;
2. De maatschappij komt de veiligheidsregio binnen;
3. Extern opgebouwde expertise komt in de proactieve én de incident- en nafase direct ten goede aan de regio;
4. De regio hoeft minder dure fulltime beroepsofficieren op te leiden, trainen en oefenen voor relatief zeldzame incidenten;
5. Men is niet of minder afhankelijk van externe expertise;
6. De regio heeft direct invloed op de kwaliteit van de reservist vakofficier.
Wat mij betreft een prima uitdaging voor de nabije toekomst om hier de gedachten over te laten gaan en een inhoudelijke discussie te starten.